Tuesday, 22 April 2014

Kolm kevadist lemmikut

Heips!

Eelmises jutumullis kirjutasin, et kevad on saabunud.

Seda, et kevad on käes, on näha ka minu menüüs.

Kaerahelbepuder on asendamatu hommikusöök  minu toidulaual. Kuigi jah nii mõnelgi õhtul on see sama söök koos moosiga samuti minu laual.

Ja oi, kui hea see on!

Mäletan, et kui ma kõrgkoolis käisin, siis oli ka minu vaieldamatuks lemmikuks igasugused pudrud ja neid ma muudkui sõin ja sõin.

Aga jah, kevadel ma kohe tunnen, et soe hommikupuder on see,mis kohe kindlasti peab päeva juurde kuuluma.

Teiseks kevadiseks lemmikuks on mul sidrunivesi.

Seda võin ma ka meeletutes kogustes juua.

Minu kolmandaks kevadiseks lemmikuks on nõgese tee.

Oi, see on hea!

Lisaks sellele, et ta on hea, on ta ka kasulik. Nimelt puhastab ta organismi ja annab kevadeks energiat ning sada muud head omadust on tal veel.

Ehk siis..

Nõgest tuleks korjata enne õitsema hakkamist – praegu, mil taim on tugevas kasvujõus, on selleks väga õige aeg. Sisaldades palju rauda, aitab nõges hästi kevadväsimuse vastu.

Ent nõgesega ei tohiks liialdada. «Kellel on vereprobleemid, need peaks üldse näpud eemale hoidma – see paksendab verd.Aga kevadväsimuse vastu ja esimeseks energiaks on nõges päris hea.»

Nõgese kõige klassikalisem toime on verd puhastav, taimes on palju vitamiine ja mineraale. Samuti viib nõges organismist välja liigse vedeliku ja soolad, alandab vere suhkrusisaldust ja tõkestab verejooksu.
Nõgest võib küpsetistesse, suppidesse ja salatitesse panna suve läbi. Säilitamiseks kuivatatakse nõgese lehti
.

See aasta pole ma veel värskeid nõgesevõrseid tassi pannud, kuid nädalavahetusel on mul plaanis minna metsavahele korilaseks.

Ja seda sama soovitan maka kõigile teistele!

Katike

No comments:

Post a Comment